Kalaja Ali Pashes

Tepelene

Përshkrimi i biznesit:

Kështjella e përshkruar dhe figura është e njohur gjerësisht si Kalaja Trekëndore. E ndërtuar nën sundimin e Venedikut në fund të shekullit të 15-të ose në fillim të shekullit të 16-të, ajo krijoi një fortesë për Venedikasit në Korfuz për të shfrytëzuar peshkimin, kullotjen, ullinjtë dhe drurin në dhe rreth Butrintit. Kalaja ishte thelbi i konflikteve të shumta me Perandorinë Osmane që po dilte dhe ndryshoi duart në disa raste. Ajo u shkatërrua përfundimisht nga një ushtri franceze që u tërhoq në 1798 për të parandaluar që ajo të binte në duart e Ali Pashës.

Fortifikimi i atribuar Ali Pashës në Butrint qëndron rreth 2.4 kilometra në perëndim në hyrjen e Kanalit të Vivarit. Kjo në vetvete filloi jetën në fund të shekullit të 17-të ose në fillim të shekullit të 18-të, si një qendër e pasuruar e pasurisë që i përkiste një familjeje Corfiote që fitoi tokë në rrafshinat në jug të qytetit të lashtë. Ali Pasha mori kontrollin e strukturës rreth vitit 1804 dhe kreu një seri përmirësimesh mbrojtëse duke përfshirë instalimin e baterive të armëve. Duke pasur parasysh madhësinë e saj të vogël, nuk ka gjasa që fortesa të funksiononte si diçka më shumë se një kontroll mbi qasjen nga deti në Butrint dhe nuk mund të krahasohet me fortesat më të ashpra të Aliut në rajon në Tepelenë, Gjirokastër dhe Janinë.

Share
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa: